Ook energie besparen door
te verduurzamen?

Waarom investeren?

Het is dus belangrijk om een energielabel voor je woning te hebben, niet alleen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook om inzicht te krijgen in de energie-efficiëntie van je huis en mogelijke verbeteringen te identificeren.

Het verduurzamen van je woning kan aanvankelijk, een investering vergen maar op de lange termijn kan het leiden tot lagere energiekosten en een verminderde impact op het milieu. Het is een belangrijke stap om je leefomgeving te verbeteren en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

    Besparen met energie

    Labelverbetering mogelijk?

    Energielabels zijn het rapportcijfer hoe zeer een gebouw zuinig omgaat met energie voor het verwarmen en koelen van de ruimten die bestemd zijn voor mensen. 

    Het verkrijgen van een beter energielabel voor je huis of bedrijfs onroerend goed (b.o.g.) is een belangrijke stap om energie te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen.

    Een energielabel kan variëren van G (zeer energie onzuinig) tot A (zeer energiezuinig). Hoe meer hernieuwbare energie er gebruikt en opgewekt wordt, hoe meer plusjes er achter het A-label komen. 

      energielabel labelsprong ladder

      Hoe verduurzamen?

      Wat kun je zelf doen?

      Het verduurzamen van je woning is een belangrijke stap om je ecologische voetafdruk te verkleinen en energie te besparen.

      Hier staan enkele pro-tips die je kunt nemen om je woning te verduurzamen.

      Wij kunnen u helpen in een adviesgesprek
      Meer weten?
      Energie-efficiënte verlichting

      Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Ze verbruiken veel minder energie en gaan langer mee.

      Isolatie

      Zorg voor goede isolatiatie in de woning. Dit omvat dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie.

      Goede isolatie helpt de warmte in de winter vast te houden en houdt je huis koeler in de zomer, wat resulteert in lagere energiekosten.

      Energiezuinige ramen en deuren

      Overweeg het installeren van energiezuinige ramen en deuren met dubbel glas of zelfs driedubbel glas. Deze helpen warmteverlies te verminderen.

      Energiezuinige verwarming en koeling

      Upgrade je verwarmingssysteem naar een energiezuinige optie, zoals een warmtepomp of een hoogrendement cv-ketel. Zorg er ook voor dat je verwarmingssysteem regelmatig wordt onderhouden. Gebruik thermostaten met programmagestuurde temperatuurregeling om energie te besparen.

      Zonnepanelen

      Overweeg de installatie van zonnepanelen op je dak om je eigen groene energie op te wekken en je elektriciteitsrekening te verlagen. Zo lang de salderingsregeling van kracht is, kan opgewerkte energie je geld opleveren. Het zoveel mogelijk zelf gebruiken is echter het beste, helemaal als de technologie van batterijen zich verbetert.

      Waterbesparing

      Installeer waterbesparende apparaten zoals low-flow douchekoppen en toiletten met dubbele spoelstand om water te besparen. Het gebruik van regenwater voor het doorspoelen van het toilet komt tegenwoordig (in nieuwbouw) ook steeds meer voor.

      Apparatuur

      Vervang verouderde apparatuur zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers door energiezuinige modellen met een zuinig energielabel-label.

      Duurzame materialen

      Overweeg duurzame bouwmaterialen als je je huis renoveert of verbouwt. Materialen zoals gerecycled hout, bamboe en gerecyclede isolatie kunnen een duurzame keuze zijn.

      Zorg voor goede ventilatie

      Zorg er voor dat je woning goed geventileerd wordt om de luchtkwaliteit te verbeteren en vochtproblemen te voorkomen. Overweeg een energiezuinig ventilatiesysteem type D dat met behulp van CO2 metingen automatisch inschakelt om lucht toe- of af te voeren.

      Bewust omgaan met energie

      Verander je dagelijkse gewoonten om energie te besparen, zoals het uitschakelen van ongebruikte apparaten, het verminderen van het gebruik van airconditioning en het gebruik van natuurlijk licht wanneer dat mogelijk is.

      Certificeringen en audits

      Laat een energie-audit uitvoeren om te bepalen waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld met een warmtemeter en een luchtdichtheidsmeting. Overweeg ook certificeringen zoals een energielabel voor je woning zodat je weet waar je nu staat en laat je adviseren hoe je kunt verduurzamen.

      Subsidies en financiële steun

      Controleer of er subsidies of financiële incentives beschikbaar zijn in jouw regio voor duurzaamheidsmaatregelen. Dit kan je helpen de kosten te verlagen.