Dat betreft vooral de energieprestatie van gebouwen. Maar er komt ook een integrale CO₂-berekening.
De Europese verordening EPBD dient als uitgangspunt voor de Nederlandse wetgeving op het gebied van energie, waaronder de BENG, de energielabels en de Zero Emission Building (ZEB). De inrichting van de wetgeving voor Nederland staat de komende periode op de agenda. Normcommissies voeren daartoe gesprekken met de overheid, DGBC, Techniek Nederland en marktpartijen waaronder installatie-en bouwbedrijven.
De vierde editie van de EPBD is een belangrijke stap richting een CO2-neutrale gebouwde omgeving. Europa streeft hiermee naar een emissievrije gebouwvoorraad in 2050.
Dat levert drie grote voordelen op: een betere levenskwaliteit, lagere energierekeningen en een energieonafhankelijk Europa.
De EPBD beleidslijn zal de meeste impact hebben op de energieprestatie van
gebouwen. In Nederland is sinds 1 januari 2023 een energielabel C of beter verplicht voor kantoren. Voor alle andere utiliteitsgebouwen gebouwen gaat een minimum label gelden, die over de jaren strenger zal worden dan label C. Door deze richtlijn wordt het verplicht om voor gebouwen met een slecht energielabel energie maatregelen te treffen.
Waar de installatiebranche ook mee te maken krijgt, is dat er een integrale CO₂-berekening moet worden gemaakt, de Whole Life Carbon berekening. Want natuurlijk moeten installaties efficiënter worden en gebouwen minder energie verbruiken, maar bij het vervaardigen van installaties en installatie-onderdelen komt ook CO₂ vrij. Als je dat mee berekent, ontstaat er een eerlijker beeld van de footprint en van de terugverdientijd.
Energielabels zijn besturingsinstrument van de overheid maar zijn erg theoretisch en representeren niet de werkelijke energieprestaties en verbruiken. Daar zit vaak een groot verschil tussen. Van veel vastgoed
is bovendien geen label vastgesteld, maar het energieverbruik van een gebouw is altijd wel te achterhalen. Daarop kun je dus gemakkelijker een benchmark instellen.
Het plan voor de bestaande bouw ziet er in de basis als volgt uit:
Voor nieuwbouw gaan volgens de EPBD IV andere regels gelden.
De nieuwe richtlijn betekent veel werk voor installateurs. De ambitie voor
zonnepanelen is echt enorm. De uitdaging is om niet te wachten tot de
richtlijn op detail is uitgewerkt, maar aanscherping van de EPBD leidt tot nog strengere eisen energieprestatie. Wie zich aan de Paris Proof normen houdtloopt in de pas met de EPBD IV. Niet wachten met verduurzamen, maar mooie gebouwen realiseren met duurzame installaties. En dan het label laten aanpassen door de EP-adviseur.